pinВиваклиник, 8240 Слънчев бряг
clockмай - септември: денонощно
clockоктомври - април: понеделник - петък от 9:00 до 17:00

Отстраняване на мастното тяло на Биша

Отстраняване на мастното тяло на Биша
Бишектомията е хирургична интервенция, за  премахване на  структура, известна като мастен остров (или торбички) на Bichat, която се намира в областта на бузите, непосредствено под долния ръб на скулната кост.
Торбичките на Bichat  са от съществено значение за бебето , те му помагат с движенията за сучене, оказвайки натиск между бузите и венеца. На тях се дължи и красивата закръгленост на детското личице!
Торбичките на Bichat имат поддържащи връзки, които с течение на времето се разхлабват. Това води до свличане на мастната тъкан, което ни придава състарен вид и прави лицето да изглежда прекалено пълно.

Кои пациенти са показани за тази операция?
Показани за тази операция са пациенти, при които  има прекомерна закръгленост на долната трета  на лицето
Резултатът от интервенцията е:
• по-подчертана долна трета на лицето;
• по-изразени скули;
• постига се характерната V–shape форма на лицето.

Как се извършва бишектомията?
Достъпът до мастната тъкан на Bichat се осъществява чрез малък разрез,   на лигавицата разположена в  устната кухина пред 6-7 зъб (кътници).С  тънък микрохирургичен инструмент,  мастният конглумерат се защипва и  се издърпва  докато се визуализира съдовият му педикул, който се прерязва с помощта на електронож.. Разрезът са зашива с единични резорбируеми шевове.

Каква е упойката?
Когато бишектомията се извършва самостоятелно, може да бъде направена в локална анестезия. При комбиниране с други оперативни интервенции в областта на лицето с естетична цел,  операцията се извършва под обща анестезия.

Колко време продължава операцията?
Операцията продължава около 60 мин.

Препоръки след операцията:
• След операцията се поставя компресивна превръзка на лицето за няколко часа, с цел намаляване на отока и предотвратяване на хематоми.
• Важно да се поддържа идеална устна хигиена. Препоръчва се изплакване на устната кухина със орални дезинфекционни разтвори.
• Препоръчително е през първите 24-48 часа да се приема течна

Кога се вижда ефектът от операцията?
Отстранената мастна тъкан не се възстановява.
Ефектът е забележим още 1,5-2 месеца след интервенцията, но дефинитивните резултати са налице между 4-6 месеца след операцията, когато отокът на меките тъкани в областта окончателно се резорбира.