pinВиваклиник, 8240 Слънчев бряг
clockмай - септември: денонощно
clockоктомври - април: понеделник - петък от 9:00 до 17:00

Ринопластика - корекция на носа

Ринопластика - корекция на носа
Ринопластиката може коренно да промени вашият външен вид, да коригира вродени или придобити дефекти на дишането да подобри общата визия на лицето и самочуствието на пациента. Ако не сте доволни от носа си, искате да промените големината или формата му, да отстраните гърбицата, да стесните ноздрите, да повдигнете върха и той да стане малък и прав или леко чип, то ринопластиката е вашата оперативна интервенция.
Носът е най-централната и забележима част на лицето и съществен фактор за неговата пропорционалност и хармоничност.
Човешко лице е асиметрично в известна степен. Целта на козметичните процедури не е постигането на пълна симетрия, а съответстващи си пропорции и хармонични черти.
Предоперативната консултация е  много важна част от процеса на изграждане на новата ви визия.

Оперативна интервенция:
На ринопластика могат да бъдат подложени освен възрастни и младежи, чието развитие на костно хрущялния скелет  на носа е приключило - над 18 години.
По време на операцията на носа, се правят малки разрези във вътрешността на ноздрите, след което точно и прецизно той се моделира като се, намаля дължината, отстранява гърбицата, стеснява върха на носа . Ако има необходимост, се отпушват носните ходове и носната преградата се симетризира.
След хирургичната интервенция пациентът остава в клиниката, докато отмине действието на анестезията. Носи се пластмасова лонгета на носа и тампони в двете ноздри. През следващите 24 часа пациентът се налага да диша през устата докато се премахнат тампоните. Може да се храни нормално.

Времетраене:
60 до 90 минути

Анестезия:
В зависимост от показанията и обема на интервенцията ринопластиката се извършва с локална или обща анестезия. Пациента може да напусне  или да остане за медицинско наблюдение в клиниката.

Постоперативни отклонения:
Болката след операцията е минимална и е обусловена предимно от отока на меките тъкани в областта на носа. Това е една от най-травматичните операции в естетичната пластична хирургия, но най-неболезнената. Всички шевове са вътре в носа и не се виждат. Не се налага тяхното изваждане - те се резорбират от организма. Усещането за тежест и лек дискомфорт  е с продължителност около 2-3 дни
Синини: 4-8 дни, Отоци: 3-11 седмици, Изтръпналост на тъканите в съседство до 12 седмици

Постоперативен период:
След приключване на операцията, ще ви бъдат поставени марлени тампони в носните отвори и  шина за поддържане на новите структури до тяхното окончателно заздравяване. Преди изписването  от болницата, ще Ви бъдат дадени специфични упътвания:
Непосредствено след операцията се поставя гипсова лонгета, която се носи до 7-ми ден след операцията.
Тампоните се изваждат на следващия ден от операцията.
Посещение на 8-ми ден за сваляне на гипсовата лонгета
Превръзки:  8-14 дни
Прием на обезболяващи – при нужда
Конците, които са вътре, не се свалят - те сами отпадат.
Да не се носят очила в продължение на 45 дни след операцията.
Пазете носа от нараняване първите няколко месеца.
Първата нощ дишането е затруднено поради тампонираща превръзка
Сдържането на рефлекса на кихане е препоръчително
Възстановяване: Връщане към работа без физическа активност - след 10 дни, с физическа активност -21 дни.

Краен резултат: приблизително 3 - 6 месеца

Окончателният ефект от операцията се наблюдава минимум след година. Резултатите в общи линии са постоянни; с времето обаче хрущялът, поддържащ носа, продължава да расте и да се измества, което може да доведе до леки промени във визията на носа.