pinВиваклиник, 8240 Слънчев бряг
clockмай - септември: денонощно
clockоктомври - април: понеделник - петък от 9:00 до 17:00

Корекция на клепнали уши

Корекция на клепнали уши
Отопластика
Ухото със своето разположение по външния контур на лицето е съществен фактор за неговата пропорционалност и хармоничен профил. Ухото e не само слухов анализатор,  неговата форма е и важен естетически компонент.
Отопластиката, е една кратка оперативна интервенция, със впечатляващо добри, непосредствени резултати, която може да се извърши с локална упойка. Операцията засяга различните дисморфии /дефекти/ на ушната мида /щръкнали уши/. Не засяга, случаите на липса на ухо или т. нар. малко ухо, които са резулта на едностранна лицева атрофия. В тези случаи, се налага по - масивна операционна намеса, със обща анестезия и присаждане на хрущялни имплантанти. Отопластиката може да бъде извършена, след 9 годишна възраст, тъй като, вече е приключило развитието на ухото като орган.

Оперативна интервенция:
Същността  на операцията се състои в моделиране на хрущяла и коригиране на позицията на ушните миди посредством  спегифични хирургични шевове. Белегът е много фин и добре скрит в гънката зад ухото. Риск за пациента няма!

Времетраене: 45-60 минути

Анестезия: В зависимост от показанията отопластиката се извършва с локална или обща анестезия.

Постоперативни отклонения:
Пациентите рядко изпитват болка, която при нужда успешно се контролира с аналгетици, лек дискомфорт за 2-3 дни;
Изтръпналост на тъканите в съседство за около 6 седмици.

Рискове:
Асиметрия. Възпаление на хрущяла на ухото. Деформации. Изправяне на новобразуваната гънка. Приемът на Аспирин е забранен 7 дни преди операция, тъй като повишава риска от кървене по време на и след операцията.

Възстановяване:
Превръзката се сваля на втория ден след операцията и може да се измие главата. Лента за уши  се носи денонощно първите 14 дни. На 14-тия ден от операцията се свалят конците. След 14-тия ден, лентата се носи още две седмици, но само през нощта. Първите 45 дена след операцията се забранява носенето на очила.  Физически натоварвания след 3-4 седмици. Окончателен резултат приблизително 3 - 5 месеца.