pinВиваклиник, 8240 Слънчев бряг
clockмай - септември: денонощно
clockоктомври - април: понеделник - петък от 9:00 до 17:00

Циркумцизия

Циркумцизия
Фимозата е стеснение на кожата, покриваща главичката на члена, което не и позволява да се разкрие напълно. Тя може да бъде вродена и придобита. Придобита в резултат на често повтарящи се инфекции в зонта на препуциума или гланс пенис.
Тъканите на препуциума се подлагат на постоянно повтарящ се процес на частично оздравяване и възпаление на инфекцията, което води до разрастване на тъканта, уплътняване, загрубяване и загуба на еластичност. Загрубелите тъкани притискат главичката на члена като пристягат инфектираната кожа. Крайната кожа се превръща в пръстен с почти хрущялна плътност затрудняващ уринирането, сексуалният акт и хигиената, което е предпоставка за хронифициране на инфекцията.
Оперативното лечение на гореописаната патология се нарича обрязване или на латински „циркумцизия”. Тази интервенция се извършва както по медицински така и по религиозни съображения.

Оперативна интервенция:
При фимоза - патологичният пръстен в крайната част на препуциума се прерязва, освобождават се двата му листа и се ексцезират. Извършва се прецизна хемостаза в резекционната зона и се зашиват заедно  вече редуцираните листове на препуциума посредством резурбируеми конци.

Анестезия: Локална или комбинирана с венозна при нужда по преценка на оператора

Времетраене: 30 до 60 мин

Престой:
Интервенцията се извършва амбулаторно, по преценка на оператора и  желание от
страна на пациента може да остане за наблюдение за 24часа в лечебното заведение

Постоперативни ефекти:
Дискомфорт, оток, слаба болезненост, временно намалена чувстивтелност в оперативната зона

Усложнения: Некроза, кръвонасядания, инфекция, груб цикатрикс

Възстановяване:
Пациента се възстановява за около 5-7 дни. Препоръчително е постоперативно резецираната зона да се обработва с антибиотичен мехлем и да се извърщва хигиенизираща баня с антисептичен разтвор. Физическта и сексуална активност е небходимо да се ограничат през 1 месец след операцията.