pinВиваклиник, 8240 Слънчев бряг
clockмай - септември: денонощно
clockоктомври - април: понеделник - петък от 9:00 до 17:00

Лифтинг на средна и долна трета на лицето

Лифтинг на средна и долна трета на лицето
Отпускането на кожата по лицето и редукцията на  мастната тъкан  води до  загуба на тонуса поради това, че колагенните фибри постоянно губят еластичните си свойства на свиване и стягане. Това прави лицето да изглеждат състарени и уморено. Увисването на кожата в средната част на лицето създава дълбока гънка под долния клепач,  между носа и устата - назолабиална гънка, загубата на мускулен тонус и мастна тъкан в долната част на лицето води до появата на гуша – двойна брадичка.Тази операция  коригира увисналата кожа и мускули на лицето,  отстранява се излишната мазнина и се възстановява стегнатостта за постигане на по-младежки, отпочинал и жизнен външен вид. Ефектът  е строго индивидуален. Средно ефекта от фейслифтингът   продължава около 10 години. Прави се обикновено при хора на средна възраст.

Оперативна интервенция:
Това е една от най-сложните операции в естетичната хирургия. Процедурата фейслифтинг отнема два-четири часа. Разрезите се правят по предварително маркираните линии под формата на буквата „омега”. Фейслифт бива различни разновидности: При отпусната кожа класически facelift - излишната кожа се отстранява след предварително стягане на мимическите мускули с различни хирургични техники. При запазен кожен еластицитет – ендоскопски facelift е препоръчителен.Фейслифта може да бъде частичен или пълен. В първия случай е локализиран в определена, желана от пациента, част на лицето:

Фронтлифт, при който се отстраняват бръчките на челото Темпорален - за корекция на пачи крак и формата на очите;
Среден - за корекция на бръчките около носа и устната
Долен - за корекция на отпускането около долната челюст и шията.
Тоталният фейслифт коригира всички части на лицето.
В зависимост от дълбочината, на която се работи facelift-a бива:
Подкожен
Под мимическата мускулатура
Под надкостницата

Масклифт е субпериостална корекция на челото и средната трета на лицето, даваща възможност за интервениране и върху костта, при която се получават и по-радикални, и драстични промени в изгледа на лицето.
За максимално добър резултат операцията може да се комбинира с, корекция на клепачите, попълване или третиране на дребните бръчки. В много случаи заедно с лифтинга на лицето се прави и лифтинг на шията.
Двойната брадичка може да бъде отстранена в рамките на същата операция посредством изсмукване на мазнините (липосукция).
Задължително е носене на еластична превръзка 24 часа след операцията за предотвратяване образуването на хематоми. Сваляне на конците е на 14-ти ден. Пушенето забавя сериозно заздравяването на раните.

Анестезия: обща ендотрахеална

Престой: Операцията може да бъде извършена амбулаторно или с престой до 2 дни в  здравно заведение.

Следоперативни ефекти
Временно изявяващи се дискомфорт, болки, оток, кръвоносядания. Временно променена чувствителност на кожата на лицето. Единственият видим белег преминава зад ухото към скалпа и може лесно да бъде скрит от косата.  Рядко бива забележим след период от шест месеца.

Усложнения
Асиметрия. Инфекция. Кръвоизлив. Травма на двигателни или сетивни нерви- най-често с временен ефект, много рядко с постянен.

Възстановяване
Пациентът може да се върне на работа след 10 дни до две седмици. Трябва да се избягват физически натоварвания в границите на 1 месеца. Кожата на лицето трябва да се предпазва от слънчевите лъчи до 3 месеца след операцията, с помощта на кремове съдържащи фотопротектори.

Ситните бръчици около устните по назолабиалните гънки, пачи крак и под и между веждите могат да бъдат коригирани чрез един от следните методи:

Липофилинг - чрез липосукция се взима мазнина от някоя част от тялото на пациента и след обработка, тя се инжектира в желаната област.
Корекция на бръчките чрез инжектиране на дермални импланти - филъри
Парализа на подлежащата мускулатура чрез инжектиране на Botox- блокирайки движенията на мимическите мускули се елиминират надлежащите бръчки на кожата
Лазарен ресърфейсинг - методът се състои в отстраняване на епидермалния слой на кожата с помощта на лазер.
Дермабразио - механичен метод за отстраняване на епидермиса с помощта на диамантени камъни.
Лифтинг на средна и долна трета на лицето